PRESENTACIÓ
A la fi dels anys 60, els meus pares em van comprar el meu primer telescopi, un Galaxie 60x700 sobre muntura azimutal, en una luxosa caixa de fusta. Llavors era un instrument relativament car i l'equip era de bona qualitat. 
 
Em vaig inscriure a la Societat Astronòmica de França, i era probablement un dels seus membres més joves. Vaig fer les meves primeres observacions i vaig aprendre a trobar per mi mateix les constel•lacions. En aquest moment, Saturn estava alt en el cel d'hivern, era una meravella. Vaig descobrir les meves primeres galàxies i sense decepció, ja que sabia que no seria com en les fotografies. Un gran moment va ser el trànsit de Mercuri davant del sol, el 9 de maig de 1970. El telescopi estava equipat amb un helioscopi per projecció. Afegint un paper només havia de dibuixar la progressió del planeta. Aquest procés també era útil per a les taques solars. 
 
A la fi de 1970, diversos treballs durant les vacances de Setmana Santa i estiu em van permetre pagar-me un telescopi Newton Perl 115x900 amb muntura equatorial. El motor era un mecanisme de rellotgeria, una mena de despertador que calia reajustar cada vint minuts. Però quina comoditat en comparació amb el seguiment amb dos comandaments flexibles de la muntura azimutal. El Newton 115x900 actualment és extremadament criticat, però en el seu moment el fabricaven constructors seriosos i era de bona qualitat. La compra d'un 130 o 150 no era imaginable en aquell moment, donat el seu preu prohibitiu per a un estudiant. 
 
Fins fa poc, m'havia acontentat amb observar esdeveniments remarcables: eclipsis, acostaments de planetes, el trànsit de Venus en 2004 per al que havia adquirit un 600 mm catadiòptric per a la meva rèflex. 
 
El 2015, acabat de jubilar, un col•lega debutant en astronomia va començar a enviar-me fotos realitzades amb el seu telescopi. Després un conegut em va fer una demostració d'observació amb el seu Dobson de 400 mm. El virus astre va aparèixer de nou molt virulent i vaig començar a estudiar el material actual per astrofotos. Vaig optar per un Newton 200x1000 amb equatorial NEQ6. 
 
Ràpidament em vaig adonar que és necessària molta paciència i que cal acceptar les nits perdudes quan res vol funcionar com cal i que els problemes s'acumulen. Però el pitjor és quan tot està a punt, després de dues hores de preparació, muntatge, perfeccionament dels ajustos i que penses que no has oblidat res i llavors arriben els núvols i cal recollir-ho tot. En aquest moment maleeixes la regió on vius i el seu clima fastigós !! 
 
Les fotografies fetes amb el telescopi van ser preses des de finals de la primavera del 2016. Aquest web contínua a evolucionar en el temps amb noves fotografies. Certs objectius han estat fotografiats en diverses ocasions, això permet veure el progrés realitzat o comparar les mètodes utilitzades. 
 
Dedico aquestes pàgines al meu pare que em va transmetre la seva passió per la fotografia. Malauradament a l'haver desaparegut massa aviat no podrà veure les meves fotografies fetes amb telescopi. 
 
Jean-Marc THEBAULT